2013

Helinä Hukkataival: Arki on ihmeellinen.

Helinä Hukkataival: Arki on ihmeellinen.


Omasta lähteestä

25.5.-28.7.2013

 

Ensimmäisen kesänäyttelyn nimi ja teema on ”Omasta lähteestä”. Kesänäyttelyn taiteilijoiksi on valittu tekijöitä, joiden teosten omaleimainen kieli ja lähtökohta kumpuaa oman sisimmän lähteestä. Sippolassa on luonnonlähde, jonka ympärille, sen voimaan luottaen, koko kylä ja myöhemmin meijeri on rakennettu. Sippolan alkuperäinen nimi, Sippula, viittaa varrelliseen kauhaan, jolla vettä on otettu lähteestä.

Hanne Juga nimeää lähes kaikki teoksensa osaksi Suvisaaristo-sarjaa, ja hänen aiheensa ovat merellisiä. Silti Juga ei ole mikään perinteinen maisemamaalari, vaan hänen teoksensa ovat erityisiä, vahvatunnelmaisia hetkiä, joista tulee myös mielleyhtymiä Kaukoidän taiteisiin. Maalausten upea lyöntihopeapinta ei ole laisinkaan kylmä, vaikka metallista niin voisi kuvitella, päin vastoin: hopeinen meri suorastaan imee muistoihin, siihen huikaisevaan auringon kilotukseen ja valoisiin hetkiin, minkä vesien äärellä voi kokea.

Arto Korhonen sekoittaa myös kiinnostavan cocktailin: hän maalaa urbaaneja, arkisia näkymiä, kuten metroasemia, moottoriteitä, jätesäkkirivin tai tarjoushedelmärasian –akvarellilla, ja tyylilajina on trompe l’oeil, silmää harhauttava realistinen tarkkuus. Näkymille on yhteistä erityinen kirkkaus ja puhtaus, mikä tekee tuikitutusta maisemasta uudella lailla kiinnostavan ja arvokkaan.

Arja Maarit Puhakka on mukana tiivistunnelmaisella kokonaisuudella, jossa tutkiskellaan naisen tilaa ja olemista. Kuulaiden pitsien ja terävien saksien kahvipöytäkeskustelu on latautunutta ja ajatuksia herättävää.

Henri Tuisku veistää rouheasti suurikokoisia puuveistoksia. Useissa on jokin humoristinen juju, jonka hahmottaja saa palkaksi oivalluksen ilon. Joukon nuorin taiteilija Henri Tuisku on valmistunut Saimaan Ammattikorkeakoulusta vuonna 2007. Kaikkien neljän taiteilijan välillä risteilee kiintoisia eroja ja yhtymäkohtia. Teokset saavat upeasti tilaa Galleria Antareksen laajoissa saleissa.

Lisäksi Sippolassa toista kertaa järjestettävän Ars Sippola -ympäristötaidenäyttelyn teoksia löytyy myös Antareksen pihamaalta. Antares tulee olemaan ympäristötaidenäyttelyn tukikohta ja infopiste. 


Arki on ihmeellinen

Performanssipäivä 13.7.2013 klo 14

 


Kulttuuriyhdistys Antareksella on ilo kutsua sippolalaisia, kotkalaisia, haminalaisia ja koko Etelä-Suomen kesälomalaisia Performanssi-tapahtumaan Galleria Antarekseen lauantaina 13.7. klo 14. Kolme ilmaisuvoimaista naista, Helinä Hukkataival, Hyun Joo Min ja Tiina Tuurna esittävät kukin harkitun ja huolella suunnitellun taideteoksensa, jotka määritellään taidepuheessa performanssiksi. Esimerkiksi arjen esineet, yhteiskunnan tapahtumat, omat tuntemukset ja muistot innoittavat näitä kolmea taiteilijaa etsimään uusia merkityksiä, jotka ovat vapaasti katsojien tulkittavissa. Nämä kansainvälisesti tunnetut performanssitaiteilijat osaavat kyseenalaistamisen taidon. Heitä yhdistää paitsi vahva arvopohja, jolle ei ole vierasta arvostella kulutusta, vaalia ympäristöä ja elämää, niin myös rakkaus performanssiin ja luja ystävyys. Tältä pohjalta Hukkataival on koonnut Antareksen vuoden 2013 performanssipäivän esiintyjät.

Hyun Joo Min, Helsinki
Min on syntynyt Soulissa Koreassa vuonna 1965. Hänen sensuellit, voimakkaan ruumiilliset performanssinsa käsittelevät usein ruokaan liittyviä kokemuksia: pelko ja häpeä siitä kun aivastaa väärässä paikassa, kun chili nostaa hien pintaan tai ruokapala juuttuu kurkkuun, toisaalta kaikki se ilo ja syvä tyydytys, joka liittyy maukkaan aterian nauttimiseen hyvässä seurassa ja keskusteluyhteydessä. Min on lähtenyt Koreasta vuonna 1990 ja opiskellut kuvataidetta Saksassa ja sen jälkeen asunut Suomessa vuodesta 2003. Expatriaattina eläminen on lisännyt Hyun Joo Minin kiinnostusta korealaisiin makuelämyksiin ja niiden tutkimiseen.

Tiina Tuurna, Suomi ja Espanja
Tuurna on performanssi-, ympäristö- ja yhteisötaiteilija. Hän on koulutukseltaan myös yhteiskuntatieteiden maisteri, opettaja ja joogaopettaja. Hän käyttää monipuolisuuttaan ihmisen luovuuden ja hyvinvoinnin tukemiseen. Tuurnan performanssiteokset ottavat kantaa ihmisen ja yhteiskunnan väliseen sidokseen. Häntä kiinnostaa myös yksilön mielen, sielun ja fyysisen kehon kohtaaminen ja tasapaino. Tuurna on syntynyt vuonna 1956.

Helinä Hukkataival, Tampere
Hukkataival on tamperelainen performanssitaiteilija. Hukkataival on syntynyt vuonna 1941. Hukkataipaleen performanssit ovat meditatiivisia ja hallittuja balladeja arjen kauneudelle, käytännöllisyydelle ja huumorille. Hukkataival on osallistunut Galleria Antareksen kesänäyttelyihin vuodesta 2010 tuoden joka vuosi raikkaan, ajatuksia herättävän teoksen. Hänen pääasialliset materiaalinsa ovat video, valokuva ja performanssi. Tänä kesänä häntä inspiroi erityisesti se, että Sippolan pappila oli hänen äitinsä lapsuudenkoti.



Antares näkyvissä

3.8.-1.9.2013

 

Elokuussa 2013 Galleria Antareksessa avautuu Kulttuuriyhdistys Antares ry:n oma ryhmänäyttely.

Mukana ovat kuvanveistäjät Tarja Ahokainen, Tiiu Anttinen, Sonja Harala, Outi Latvala ja Kristiina Pellinen, kuvataiteilija Soli Perttu ja kuva- ja performanssitaiteilija Milla Pystynen, taidegraafikot Ella Kettunen ja Saara Pakarinen, sekä taidemaalari Jari Järnström.

 


Hetkiä luonnossa, Elisa Heinonen

6.9. – 29.9.2013

 

 

 

Taidemaalari Elisa Heinonen (s. 1944 Viipurissa) asuu ja työskentelee Kotkassa ja Sippolassa. Hän on osallistunut lukuisiin näyttelyihin Suomessa ja ulkomailla vuodesta 1968. Heinosen maalauksia on ollut viimeksi esillä Kouvolassa vuonna 2008 (Kouvolan taidemuseo) ja Sippolan Vonteenin valssi –tapahtumassa vuonna 2006.

”Aiheen maalaukseen voi saada tietynlaisesta hetkestä: aikaisin aamulla tai illansuussa, kun sumu nousee järvelle tai syyspellolle. Aihe pelkistyy itsestään ja turhat yksityiskohdat häviävät. Kun työskentelen akryyliväreillä, voin hyödyntää niitä kuin vesivärejä käyttäen keveitä, kuultavia pintoja tai voimakkaita kontrasteja: tyyni vedenpinta, johon heijastuu tummia varjoja. Tunnelma on tärkeä maalauksessa. P. Mustapää on tulkinnut tällaisen hetken hienosti seuraavassa runosäkeessään.”

YÖ ON TULLUT
JA SUMUN KOSTEUS ON NIEMEN YLLÄ
JA VESILINTU EILINEN ON VAITI
TAIKKA KAUAS LENTÄNYT
(Linnustaja 1952)

 


Kaakkois-Suomen runokiertue

21.9.2013 klo 15

 

Kaakkois-Suomen runokiertueessa mukana Juho Nieminen, Kristian Huuhtanen, Tuija Välipakka ja Hannimari Heino.


Rahat vai kolmipyörä, Pauli Parkkinen

8.10 – 27.10.2013

 

Näyttelyn “Rahat vai kolmipyörä?” nimi tulee Carl Barksilta 1950-luvulta. Taiteilija joutuu usein miettimään ottaako rahat vai ”kolmipyörän” – siis taiteen vai toimeentulon, koska kulttuurialalla ja etenkin sen kuvataidesaralla leipä on usein tiukalla. Koko tämän työnteon mielekkyyttä on siitä syystä tarpeellista monessa kohtaa pohtia. Suomen taidemarkkinat ovat kimurantit ja useiden tekijöiden töiden myynti on hyvin marginaalista. Tai kysyntää ei yksinkertaisesti ole. Miksi silti töitä tehdään?
Galleria Antareksen näyttelyn akvarellit syntyivät maalatessani Berliinissä työskentelystipendillä helmikuun ajan 2013.
Liebenwalderstrassella Berliinin Weddingin kaupunginosassa sijaitsee Kaakkois-Suomen taidetoimikunnan – tai nykyisin nimeltään Taiteen edistämiskeskuksen Kaakkois-Suomen toimipisteen – taiteilijaresidenssi. Samassa osoitteessa ovat tilat myös Lapin ja Uudenmaan taidetoimikuntien residenssit.
Näyttelyn suurikokoiset akryyli/tussi/hiili –maalaukset/piirustukset ovat syntyneet vuosien 2011-2013 välisenä aikana Imatran työhuoneellani. Nämä maalaukset liittyvät suurelta osin julkaisemani kulttuurilehden ”Diktator”, sisältöihin. Moni niistä on tehty alun perin tämän (marraskuusta/2010 lähtien) kerran kuukaudessa ilmestyvän lehden kansikuviksi.
Lisäksi näyttelyssä on esillä joukko pienoisveistoksia vuosilta 2010-2013.

Edellinen
Edellinen

2014