2014

Kylpy ja viinilasi, Päivi Eronen.

Kylpy ja viinilasi, Päivi Eronen.


Yks-, kaks – kaksitoista nykytaiteilijaa

6.5. – 29.6. 2014

 

Galleria Antareksen viides näyttelykausi avautuu valokuva- ja veistotaiteen ryhmänäyttelyllä. Kristoffer Albrecht, Päivi Eronen, Taneli Eskola, Heli Hiltunen, Kari Holopainen, Pasi Karjula, Pertti Kekarainen, Laura Könönen, Matti Nurminen, Matti Peltokangas, Jorma Puranen ja Pentti Sammallahti ovat tunnettuja, suomalaisia nykytaiteilijoita, jotka esittelevät Taidekeskus Antareksen tiloissa uutta ja vanhempaa tuotantoaan tukien samalla uuden taidekeskuksen toimintaa.

Kevään 2014 avaus Antareksen näyttelykesään sisältää kolmiulotteisia maalauksia (Hiltunen), valettuja pronssiteoksia (Peltokangas), kiveen (Nurminen, Könönen) ja puuhun (Karjula) veistettyjä teoksia. Valokuvataiteilijat esittävät teoksensa monumentaalisesti ulkona (Eronen) tai paperille vedostettuna käsinsidotun salkun muodossa myytävinä numeroituina kappaleina (Holopainen). Vedoksien joukossa ovat tilaa ja tilanteita kommentoivat teokset (Kekarainen) ja tunnelmalliset asetelma-, muoto- ja maisemakuvat, jotka vangitsevat katseen taianomaisuudellaan (Eskola, Sammallahti, Puranen, Albrecht). Esillä on vaikuttava kattaus suomalaista nykyveistoa ja valokuvaa.

Nykytaiteessa on paljon puhuttu maalaustaiteen ja valokuvan suhteesta. Lisäksi valokuvataide on jo välineenä läheisessä suhteessa taidegrafiikkaan. Kuvanveisto ja valokuva ovat kuitenkin loistava yhdistelmä avaten mahdollisuuksia suurtenkin näyttelytilojen uudenlaiseen haltuunottoon. Taidekeskus Antares on ennakkoluuloton näyttelypaikka, jonka suuret tilat soveltuvat kokeelliseen työskentelyyn erinomaisesti. Näyttelyn 12 eturivin nykytaiteilijan tuotanto on keskenään houkuttelevasti heterogeenista, mutta avaa mahdollisuuksia muodon ja valon dialogiin. Intiimi ja monumentaalinen kohtaavat. Aineettoman valon ja materiaalisen muodon välinen suhde on kuvataiteissa ikuinen ja aina ajankohtainen aihe.

Näyttelyn valokuvaajat ovat työskennelleet paljon yhdessä, mutta vastaavaa kuvanveistoa ja valokuvausta yhdistävää näyttelyä ei tätä ennen ole järjestetty.
Näyttelyn on kuratoinut porvoolainen valokuvataiteilija Kari Holopainen.


Havaintoja

5.7. – 27.7.2014

 

 

Heinäkuun näyttelyssä grafiikkaa ja pastellimaalauksia. Taiteilijat Irma Tonteri, Laura Vainikka ja Timo Partanen.


"Kolme viisasta"

ja

"Performanssi sarjasta tähtituulia"

Performanssipäivä lauantaina 12.7. klo 14

 

Taidekeskus Antares ja taiteilijat tarjoavat yleisölle kaksi ennalta-arvaamatonta performanssiesitystä. Esiintyjät ovat Helinä Hukkataival, Soile Iivonen ja Sinikka Törmälä (H+SS-ryhmä) sekä Heikki Mäntymaa ja Päivi A. Repo (Performanssi sarjasta Tähtituulia).
Yhteistä näille taiteilijoille on kiireettömän, luonnonmukaisen elämän ja vuorovaikutuksen arvostaminen, kauneusarvot ja ilo.

KOLME VIISASTA/3
Performanssi Kolme viisasta/3 yhdistää feminiinisen energian ja toiminnan vanhaan aasialaiseen opetukseen. Esityksen pohjana ovat vuoden 2013 Venetsian biennaalin yhteydessä Infr’Action Venetzia2 performanssifestivaalilla ja MUU ry:n Performance Voyage Venezia –tapahtumassa tehdyt kaksi Three Wise –muunnelmaa. H+SS/I ryhmän jäsenet ovat kuvataiteilija Helinä Hukkataival (s.1941 Helsinki), laulaja ja laulunopettaja Sinikka Törmälä (s.1961 Tampere) ja kuvataiteilija Soile Iivonen (s.1954 Valkeala). Kaikki kolme viisasta asuvat Tampereella ja ovat olleet yhteistyössä vuodesta 2006.
http://soileiivonen.carbonmade.com/
www.hukkataival.weebly.com
www.hukkataival.fi

PERFORMANSSI SARJASTA TÄHTITUULIA
Heikki Mäntymaa (s.1944, Messukylä) kertoo olevansa elämän kouluttama performanssi-, valokuva-, ympäristötaiteilija ja taidemalli. Hän esiintyy usein tanssijan, muusikon tai runoilijan kanssa esiintymispaikkana taidegalleria tai katu. Tälläkin kertaa parina on laulaja, lauluntekijä ja valokuvataiteilija Päivi A. Repo (s.1962, Joroinen). Päivi A.Repo ja Heikki Mäntymaa asuvat Helsingissä ja ovat työskennelleet yhdessä vuodesta 2012.

AVOIMET ATELJEET
Samana päivänä on mahdollista vierailla taidekeskuksessa työskentelevien kuvataiteilijoiden työhuoneilla, joissa taiteilija esittelee erikoisalaansa seuraavasti:
taidemaalari Elisa Heinonen, akvarellimaalaus
tekstiilitaiteilijat Sanna Majander ja Ulla Sinkkonen, tuftaus
animaationtekijä Piipa Toivonen, paperin valmistus
taidemaalari Anastassia Proussova, kiinalainen tussimaalaus


Sonettiseppeleet

29.7. – 24.8.2014

 

Galleria Antareksen kesään kuuluu taidenäyttely, joka pursuaa kukkaloistoa, symboleja ja salaperäisyyttä. Näyttelyn nimi viittaa runouteen, pieniin toisiinsa kytkeytyviin laulelmiin, täydelliseen, vahvaan ja lukittuun ympyrämuotoon. Perinteen voima, elämän kiertokulku, kaiken elävän ykseys nousevat kolmen vakuuttavan ammattitaitoisen kuvataiteilijan ilmaisun perussisällöksi.

Taidemaalari Olga Denisenko (s. 1968 Leningrad) on valmistunut Pietarin taideakatemian monumentaalimaalauksen osastolta ja hän on klassisen maalaustaiteen edustaja. Denisenko toimii pedagogina Venäjällä ja Suomessa. Hänen teoksiaan on ollut esillä lukuisissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä sekä kokoelmissa ympäri maailmaa.
Graafikko ja kuvittaja Marina Krasiljnikova (s. 1967 Leningrad) on valmistunut Leningradin Muhinan mukaan nimetystä taideteollisesta akatemiasta pääaineenaan graafinen muotoilu. Hän on toiminut aikakausijulkaisujen kuvittajana ja suunnittelijana, kuraattorina sekä osallistunut kansainvälisten "PRI-tvortshestvo" kuvitusnäyttelyiden ja monotypia-festivaalien järjestämishankkeisiin. Näyttelyssä Sonettiseppeleet on nähtävillä Krasiljnikovan sekatekniikkateoksia.
Taidemaalari Svetlana Lunina (s. 1975 Orel) on valmistunut Pietarin taideakatemian grafiikan laitokselta. Hän on pitänyt näyttelyitä vuodesta 1994. Luninan pääasiallinen materiaali on akvarellimaalaus ja aiheet liittyvät luontoon, kukkiin ja maisemiin, joiden kauneusarvot ovat tärkeitä Luninalle.
Denisenko ja Krasiljnikova asuvat Pietarissa ja Lunina asuu Imatralla.

 


Maalauksia, Lauri Mäkimurto

26.8. – 21.9.2014

 

 

Lauri Mäkimurto (s.1984) on Tampereella asuva ja työskentelevä taidemaalari ja sarjakuvataiteilija. Hän on valmistunut Saimaan ammattikorkeakoulusta kuvataiteilijaksi vuonna 2012.
Vieraantuminen itsestämme ja eristäytyminen kanssaihmisistä on yksi peruslähtökohta Lauri Mäkimurron taiteessa. Mitä enemmän ihminen käyttää aikansa katselemiseen, sitä vähemmän hän elää elämäänsä ja toimii. Taideteokset ovat tuon menetetyn mahdollisuuden, elämisen kyvyttömyyden esitystä.
Näyttelyn maalaukset ovat ekspressiivisä tunnelmointeja ihmishahmoista eri tilanteissa, sekä muotokuvia.


Kohtaaminen

Viitanen, Varonen ja Lehtinen

23.9. – 19.10.2014

 

Eero Viitanen, Pauli Varonen ja Ville Lehtinen, maalauksia.

Eero Viitasen (s.1987) öljymaalausten innoittajana toimii taiteilijaa kiinnostava kuvamaailma. Taiteilija ei tahdo välittää teoksillaan viestiä vaan jättää tulkinnan katsojalle. Teosten tärkein sisältö on itse kuva. Teoksissa realistiset aiheet sulautuvat abstraktiin ja pikkutarkasti maalatut kohdat sulautuvat hyvin tummanpuhuvaan taustaan.

Ville Lehtisen (s.1984) öljyvärimaalauksien aiheena ovat useimmiten ihmiset ja eläimet. Lehtinen kutsuu omia töitään unikuviksi ja unet toimivat usein myös inspiraation lähteenä. Maalatessa häntä kiinnostaa asioiden pelkistäminen. Lähtökohtana toimii lähestulkoon aina valokuvat mutta hän ei maalaa suoraan kuvasta vaan tekee kuvan pohjalta lyijykynäluonnoksen jota käyttää mallina. Tällä tavoin hän on itse maalausta aloittaessa tehnyt jo päätöksen siitä mitä kuvaan tulee ja mitä jää pois.

Pauli Varosen (s.1982) öljymaalaukset ja akvarellit ulottuvat abstraktista esittävään. Abstraktilla maalauksella on suuri merkitys värien ja tunnelman luomisen prosessissa. Ympäröivä todellisuus suodattuu tuntemusten ja arvomaailman kautta töihin, jotka saavat lopullisen muotonsa vasta työstettäessä. Merkittävimpänä vaikuttimena Varosen teoksille on luonto. Myös kulttuurilliset elementit populaarikulttuurista 1800-luvun romantiikan perinteeseen saakka tuovat vaikutteita töihin.

Edellinen
Edellinen

2015

Seuraava
Seuraava

2013