LUX SIPPOLA II - 6.12. 2020 – 31.01. 2021
Kuvat: Marja Seppälä
TEOSLUETTELO LUX SIPPOLA II
1 Katri Kuparinen, Imatra
nimi: Toiset huoneet
materiaalit: paperileikkaus, kangas, muovi, valaisimet
koko: vaihtelee ikkunan mukaan
valmistumisvuosi:2020
2 Mai Syrjälä, Hautakylä, Etelä-Pohjanmaa
nimi: Turha pinta
materiaalit: peitevärit ikkunaan
koko: vaihtelee ikkunan mukaan
valmistumisvuosi: 2020
3 Jouni Viljakainen, Imatra
nimi: Vaaran Valot
tekniikka: ääniteos
pituus: 5 min 45 s
valmistumisvuosi: 2018
4 Varpu Eronen, Hamina
nimi: Unelmoiko maa minusta / Will the land dream of me
tekniikka: videoprojisointi kasvivärjätylle ahimsa-silkille
pituus: 3 min 12 s
valmistumisvuosi: 2020
5 Mervi Erkkilä, Kouvola
nimi: Vaeltaja 2020
materiaalit: muovinen matkalaukku, led-valosarja
koko: 38x50 cm
valmistumisvuosi: 2020
6 Enni Vekkeli, Etelä-Savo
nimi: Aurinko ja ajopuut
tekniikka: video
pituus: 1 min 3 s
materiaali: ajopuut, tuolit, valo
koko: vaihteleva
valmistumisvuosi: 2020
Enni Vekkelin teospari koostuu videoinstallaatiosta Aurinko, 2018 ja ajopuuinstallaatiosta, joka on jatkumoa vuonna 2018 aloitetulle Ajopuut - projektille.
“Auringossa käytin Tuukka Teponojan dokumentoiman Valopyydys - performanssin videomateriaalia. Toteutin performanssin imatralaisen Taidekeskus Krimin purkutalonäyttelyn yhteydessä keväällä 2018. Krimille olin koonnut ajopuista Kattaus- nimisen installaation. Ajopuut- projektissa rakennan samoista, kerran Saimaasta nostetuista ajopuista ja kahdesta tuolista aina erilaisen installaation paikan ja hetken ehdoilla. Taidekeskus Antareksen Lux Sippola tapahtumassa ajopuut valaistaan sisältäpäin. Aurinko suljetaan sisätilaan, ikkunasta katseltavaksi. “
Valo ottaa veden paikan
Kerran puut virtasivat ylöspäin.
Tuolien mustat siluetit,
henkilö poistui.
Valkoinen verho suodattaa ulkona virtaavan valon,
yläkulmassa heilahtelevat
auringon tikittävät varjot.
Jos nielaiset auringon,
kuinka kauan kestää, että se siirtyy verenkiertoosi,
kuljettaa happea, levähtää kammioissa?
-Enni Vekkeli-
7 Jonne Pitkänen, Kouvola
nimi: Да
tekniikka: mediateosinstallaatio
koko ja pituus: rakenteiden mukainen, 8 min 33 s, VJ-materiaalia
valmistumisvuosi: 2020
8 Sanna Majander, Sippola
nimi: Ruunu
materiaali: muovipallot, sekatekniikka, valo
koko: 200x200x250 cm
valmistumisvuosi: 2020
9 Nunnu Raatikainen, Joensuu
nimi: Toden näköistä
tekniikka ja materiaali: led-projektorit ja kangas
koko: tilan mukaan
valmistumisvuosi: 2020
2020
Mahdotonta - Impossible, Pauli Parkkinen
2.. - 29.8.2020
"Miehen halusta ei sen sijaan ole mitään arvailun tarvetta: mies (oletettu hetero) haluaa naisen. Miesten halujen kohteen merkilliset ja merkitsevät ulottuvuudet tarkentuvat nyt internetin aikana nopeammin ja tarkemmin kuin koskaan historiassa. Nyt on jo vanhanaikaista kysyä oletko tissi- vai peppumies..."
Pauli Parkkinen, kuvataiteilija, taidegraafkko
Näyttelyn nimi viittaa eroottisen taiteen esittämisen mahdottomuuteen. Pauli Parkkinen on tehnyt eroottisia kuvia koko uransa ajan. Hän on valmistunut Imatran taideoppilaitoksesta vuonna 1996. Antarekseen Parkkinen tuo lähes 1000 yksittäistä piirustusta ja maalausta, joista osa muodostaa installaatioita kuten Baltic Drawing II -näyttelyssä (Imatran taidemuseo 2019) mukana ollut kirjahyllyteos, jota Taide-lehden päätoimittaja Pessi Rautio piti näyttelyn uskomattomimpana teoksena (Taide 5/2019). Parkkisen käyttämät tekniikat ovat digitaalinen grafikkaa, xerox-tulosteet, miniatyyriveistokset ja installaatiot.
Taiteilija Pauli Parkkinen asuu ja työskentelee Imatralla.
TABU-seminaari
Puhujat FT Juha-Heikki Tihinen, TM Petra Innanen, FM Tiia Forsström
juontaa projektipäällikkö Piia Kleimola
15.8.2020 kello 14-17
Vapaa pääsy
“ En tunnustaudu feministiksi enkä ehkä myöskään feminiiniksi. Asiallisten, vaatetettujen miesten joukossa alaston nainen välähtää outona olentona, joka hallitsee miehen halua ja kalua. Tämä on minulle suuri mysteeri ja siksi olen kutsunut kolme asiantuntijaa keskustelemaan aiheesta. Pauli Parkkisen eroottisten kuvien hämmentämänä, suututtamana ja innoittamana tarjoan yhdessä hänen
kanssaan yleisölle tietopitoisen seminaarin – TABU.”
Tiiu Anttinen, kuvanveistäjä, Taidekeskus Antares
Tapahtumaa on tukenut Taiteen edistämiskeskus.
Lisätiedot: Taidekeskus Antares puh. 044 981 9506 info@galleriaantares.f www.galleriaantares.f
Tiia Forsström on seksuaalisuuden moniosaaja: Sexpon hallituksen puheenjohtaja, kouluttaja, tietokirjailija, seksuaaliterapeutti ja ammattirakastaja – eli huora, niin kuin hän itse asian muotoilee – sekä suositun H-sana-podcastin emäntä (hsana.f). Uusin teos Ammattirakastaja (Like) ilmestyi toukokuussa 2019. Tiia on syntynyt vuonna 1974, ja hänellä on kolme aikuista lasta. Hän rakastaa viiniä, huonoa huumoria, hyvää seksiä ja hullua sadistimiestään Jounia.
Petra Innanen on kuva ja burleski-taitelija. Hänen välineitään ovat maalaus, piirustus, animaatio, performanssi ja keramiikka. Hän on tuottanut burleskitapahtumia vuodesta 2008 ja tutustutti kotimaisen yleisön kansainväliseen burleskiin Helsinki Burlesque Festivalin kautta (2008-2019). Petra Innanen esittää burleskia taitelijanimellä Bettie Blackheart ja on noussut lavoille Moskovasta Venetsian kautta San Fransiscoon. Innasen kuvataidetta on nähty vuodesta 1992 soolo-, ryhmä- ja yhteisnäyttelyissä kotimaassa ja ulkomailla. Hän käsittelee taiteessaan populaari ja korkea-kulttuurin rajapintoja, naiselleasetettuja rooleja, draamaa ja groteskia.
Juha-Heikki Tihinen on helsinkiläinen taidehistorioitsija, joka työskentelee Pro Artibus-säätiössä kuraattorina. Hän on väitellyt Helsingin yliopistossa vuonna 2008 otsikolla “ Halun häilyvät rajat: Magnus Enckellin teosten maskuliinisuuksien ja feminiinisyyksien representaatioista ja itsen luomisesta." Samana vuonna hän sai E.J. Vehmas -palkinnon toiminnastaan kuvataidekriitikkona. Tihinen on toiminut aktiivisesti kriitikkona, kuraattorina, opettajana ja tutkijana 1990-luvun lopulta lähtien. Hän on taidehistorian dosentti Helsingin yliopistossa.
Meijerin metsä
YMPÄRISTÖTAITEEN NÄYTTELY
2.6. – 31.8. 2020
Vapaa pääsy kellon ympäri.
Teokset on pystytetty metsään keskellä Sippolan kylää. Sippolalaiset kutsuvat metsää Meijerin metsäksi. Rytöinen metsä on harvennettu ja raivattu ja osa taideteoksista on tehty suoraan metsään, osa jopa metsän omista aineksista.
Taiteilijat Satu Loukkola, Lasse Lassheikki, Ella Karjalainen, Timo Kirppu, Maarit Malin-Pötry, Reijo Puranen, Heini Nieminen, Mervi Erkkilä, Elsa Hulkkonen, Tiiu Anttinen, Sanna Majander, Pasi Rantala, Eeva-Liisa Puhakka, Agita Marackovska. Sippolan päiväkodin lapset sekä Sippolan koulun 5-6 luokan oppilaat.
Näyttelyn kuratoivat Tiiu Anttinen, Sanna Majander ja Satu Loukkola, järjestäjä on Kulttuuriyhdistys Antares ry.
Sisällä. In.
2.7. - 29.7.2020
Miten kuvataiteilija tutkii ja tulkitsee elämää? Kuvataiteilija Mervi Erkkilä ja taidemaalari Mika Vesalahti kutsuivat kahdeksan taiteilijaa taidekeskus Antareksen Sisällä-näyttelyyn. Esillä on valokuvia, veistoksia, piirroksia, maalauksia ja installaatioita.
Näyttelyn taiteilijat ovat Mervi Erkkilä, Sanfrid Hasselqvist, Elsa Hulkkonen, Susanna Iivanainen, Ella Karjalainen, Timo Kirppu, Reijo Kärkkäinen ja Mika Vesalahti.